glava-kanal

  • Slovenian (SI)
  • Italian - Italy
  • English (United Kingdom)
  • Deutsch (DE-CH-AT)


Kanal, srednjeveško mestece – biser srednje Soške doline

Na bregovih smaragdne reke Soče , ki jo povezuje slikovit dvoločni most, leži Kanal, srednjeveško mestece z bogato kulturno in naravno dediščino. Na Kontradi stoji znamenita Gotska hiša s spominsko sobo skladatelja Marija Kogoja in knjižnico Josipa Kocjančiča. V obnovljenem obrambnem stolpu je urejena galerija Rika Debenjaka. s spomenikom priznanega grafika ob vhodu. Osrednji trg objema gotska cerkev Marije Vnebovzete iz leta 1431. S sprehodom na glavni trg vas pozdravijo kamnit Neptunov vodnjak iz leta 1815 in spomenik Valentinu Staniču, duhovniku, človekoljubu in predhodniku alpinizma v Evropi, spomenik Mariju Kogoju, ekspresionističnemu skladatelju, ter spomenik slikarju Ivanu Čargu.

Med dolinama reke Soče in obmejne reke Idrijce se razprostira Kanalski Kolovrat. Razpotegnjeni gorski greben med Ježo (929m) nad Velikimi Ruti in Korado (812m) v dolžini 14 km nam na posameznih slemenskih vrhovih ponuja čudovit pogled vse do Tržaškega zaliva, Furlanske nižine, Karnijskih Alp, dela Julijcev, Banjšic in Trnovske planote.

Ostanki kulturne dediščine nas vabijo v čase naših dedov. O tem pričajo etnološki muzej pri Lukčevih na Kambreškem in Napoleonova mostova v Ajbi in Zgornjih Desklah. V okolici Britofa je 25.5.1915 leta prestopil mejo prvi italijanski vojak, kar je pomenilo začetek prve svetovne vojne. O tem pričajo številne kaverne in druge vojne ostaline.
V vasici Britof nas očara gotska cerkvica Sv. Kancijana iz 16. stoletja z znamenitim trokrilnim lesenim oltarjem iz leta 1530, v cerkvici Sv. Nikolaja v vasici Krstenice leseni kip Sv. Miklavža iz 14. stoletja.,v Prilesju pa freske iz 15. stoletja v cerkvici Sv.Ahaca.

Na vzpetini (680m) se mogočno v nebo dviga romarska cerkev Marijino Celje, ki skupaj s Sveto Goro (681m) in Staro Goro (618m) v sosednji Italiji tvorijo trikotnik treh s peš in kolesarsko potjo povezanih Marijinih svetišč.


logo-roza

 

Prenočišča
Pr' Cerovščku

Gregorčičeva 3
5213 Kanal

G: +386 (0)41 728 561

T: +386 (0)5 300 03 33
F: +386 (0)5 333 30 34
info@apartma-kanal.si
 


- Najem sob, apartmaja ali hiše v starem delu Kanala ob reki Soči

- Primerno za družine